Rabu, 27 November 2013

DUNIA KREATIF

PERTEMUAN ORANG KREATIF DENGAN ORANG BISNES

SAUTU masa sahabat saya seorang Pengarah drama, Khalid Suliaman Fdam telah memberitahu saya mengenai satu projek penerbitan kawannya. Namun projek itu tersangkut kerana beberapa masalah pendaftaran. Ketika itu saya ingat, saya pun boleh ‘create’ projek seumpama itu melalui kawan-kawan yang saya ada.

Bagi merealisaikan impian ini saya telah memberitahu tiga orang kawan saya yang saya rasa mampu membantu saya merealisasikan impian ini. Tapi mereka tidak memberikan tindakan yang positif. Saya terus beruseha.

Akhirnya  salah seorang kawan, Saad Nordin telah  memberitahu saya yang kawannya seorang tokoh perniagaan terkenal di daerah saya tinggal sekarang dah ada syarikat dan lesen mengenai penerbitan. Dan
perkara-perkara yang berkiatan. Masalahnya dia sibuk dengan dunia bisnes terasnya  dan dia tidak tahu mengenai dunia perniagaan dibidang ini.

Lalu saya meminta kawan saya Saad Nordin memperkenalkan saya kepada kawan dia itu. Sautu hari Saad Nordin telah mengatur pertemuan saya dengan tokoh perniagaan terkenal di Padang Serai, Ku Rashidi. Ku Rashidi telah memberitahu apa yang dia ada dan dia tidak begitu mengetahui selok belok perniagaan ini dan tidak ada masa.

Saya memberitahu Ku Rashidi kita boleh bergabung, Ku Rashidi ‘create’ peluang  yang kami beritahu dan keluar modal maka saya dengan kawan-kawan saya akan realisaikan peluang itu menjadi duit. Saya ada seorang pengarah yang baik dan kerja buat dia amat saya senangi dan boleh diharap.

Ku Rashidi bersetuju,  lalu saya membuat panggilan telefon kepada Pengarah drama kawan saya itu. Khalid memberitahu saya pada hujung bulan November ini dia balik ‘Penang’ menghadiri kenduri rumah bapa mentuanya serta mengadakan perbincangan dan ‘screen test’pelakon local untuk sebuah drama saya, “PERTEMUAN DI KAKI GUNUNG JERAI” dan masa itulah dia hendak bertemu dengan Ku Rashidi.
Alhamdulillah pagi tadi saya telah membawa beliau bertemu dengan Ku Rashidi di Gerai Pokok Cenerai yang terkenal dengan sup tulang di kawasan ini. Kami berbincang dan kesimpulan perbincangan itu saya diminta oleh Khlaid untuk membuat proposal dan dia akan membantu saya bab itu sebelum kita mengatur pertemuan dengan stesen TV.

Turut serta dalam pertemuan itu Sukri Shawal yang senaja saya panggil kerana Khalid adalah gurunya semasa dia menyertai bengkel pergambaran di Finas. Sayang sekali Saad Nordin tidak dapat bersama lama kerana hari ini anaknya menlangsungkan perkahwinan.

Alhamdulillah perancangan saya berjalan lancer walaupun tidak sepenunya macam saya kehendaki tapi ini membuka laluan untuk saya pergi jauh dalam bidang penerbitan drama dan program TV. Saya yakin semua ini,  berkat  keikhlasan  dalam perhubungan dan persahabatan yang kita lalui. Juga berkat bersabar menghadapi kerenah manusia yang pelbagai terhadap kita, sebelum ini. Maka Allah mempermudahkan perjalan hidup kita.


Alhamdulillah.

Tiada ulasan:

NURZAMAN ON9 JADI MY DIARY

Blog NURZAMAN ONLINE sudah agak lama berada di alam siber. Blog ini mula dibina pada Oktober 2007   dan sehingga kini sudah 16,600 pelawat...